7 Ocak 2018 Pazar







Altın Elma Turizm Oskarı Ödülünü Almış Olan Yat Limanı
ANTALYA

nazanss.blogspot.com



Yıllar önce gitmişim yine hatıralarımda kalmış Antalya’daki Yat limanı.
Dar sokakları, küçük otelleri, barları, cafeleri, balık kokan restoranları, küçük sergicileri, çay bahçeleri ile tam anlamı ile farklı bir havanın solunulduğu bir yer.
Her bütçeye göre dolaşma, görme ve gezme yerleri.
Elbette tarih başka bir güzellik.
Tarihten bu günlere kalabilmişleri görmek bayağı ciddi bir keyif.
Hele eski Kaleiçi evlerin yenilenmiş halleri ile ziyaretçilerine seyirlik vermesinin tadı başka zarafet.
Taş sokakların yanlarına tahta büyük sakılar yapılmış ve içlerinde çiçekler.
Burası Antalya kışı zalim değil, yazı belki çok sıcak ama her güzelin bir kusuru hesabı ona da severek katlanmak gerek.
Şimdilerde her yerde kar kış, Antalya’da keyfe keder ceket giyme isteği.
Turistlerin hayran bakışları beni oldum olası etkiler.
Bizlerde yurt dışı gezilerimizde hele de İtalya’da dar sokaklarda bizim Kale içini gezen turistler gibi gezmiyor muyuz? Geziyoruz. Onlarda bilinmeyeni, eski yaşanmışlıkların tıpkı bizim yaptığımız gibi;
Hayatta varmışçasına gözlerinin önüne getirdikleri cümbüşüyle leziz görüleceklerin tadını çıkartmıyorlar mı? Çıkartıyorlar.
Bu da çok güzel bir olay…

Çayın tadı da başkaydı oturduğumuz yerden yat limanını ve orada bağlı olan küçüklü büyüklü yatları ve suyun mavi telaşını izlerken!

İnsanları izlediğinizde gezenler sadece yabancı dil konuşanlardan olmadığını görmekte güzel, belli burası görülmeye değer bir yer.

Otantik giysiler, takılar da cabası.
Ben derim ki yolunuz Antalya’ya düşerse sadece deniz, güneş, kum demeyin. İnanın burada tarih bir hayli cömert.

1671yılında Antalya'yı ziyaret eden Evliya Çelebi, kentin 4.400 metre uzunluğunda, üzerinde seksen kulenin sivrildiği bir sur tarafından çevrildiğini yazmaktadır.

Kentin Lanckoronski'nin (1880 yıllarında Pisidya ve Pamfilya antik kentlerinde araştırmalar yapmıştır)


Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Antalya Kaleiçi - Yat Limanı’nı şöyle anlatıyor:

Antalya Kaleiçi semti antik çağ kalıntıları içeren önemli bir turizm noktasıdır. Bu kalıntılar bölgeyi çevreleyen surlar ve iç limanda yer alan liman mendireğinin bir kısmıdır. Bölgeyi içten ve dıştan saran Surlar, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait ortak eserdir.

Bölgede surların içinde 3000 kadar ev bulunmaktadır. Binaların karakteristik yapıları Antalya'nın sadece mimari tarihi hakkında fikir vermekle kalmaz, aynı zamanda bölgedeki yaşam tarzını, gelenek ve görenekleri en iyi şekilde yansıtır.

Günümüzde önemli bir eğlence merkezi olan bu bölgedeki binalar butik otel, restaurant, bar, kafeterya, pansiyon, alışveriş yerleri, hediyelik eşya dükkanları ve ev olarak kullanılmaktadır.

Tarihi yat limanında falezlere, kıyı şeridine, aşağı Düden Şelalesine ve özel yüzme alanlarına tur düzenleyen tekneler yer almaktadır. Antalya’nın muhteşem güzelliklerini deniz yoluyla görmek, keşfetmek zevkli ve eğlenceli bir yolculuk ortaya çıkarmaktadır.

Kaleiçi semtinde yer alan tarihi eserler;
Surların Atatürk Caddesi üstünde yer alan ve restorasyonu yapılmış olan Hadrian Kapısı Antalya’nın en güzel antik eserlerinden birisidir.

Bu kapıdan girdikten sonra surlar içinde sizleri Yivli Minare, Keyhüsrev Medresesi, Karatay Medresesi, İskele Camii, Tekeli Mahmut Paşa Camii gibi önemli tarihi eserler karşılayacaktır. Hıdırlık Kulesi, Kesik Minare Camii, Zincirlıran Türbesi, Nigar Hatun Türbesi, İskele Camii diğer önemli tarihi eserlerdir.

1972 yılında Antalya iç limanı ve Kaleiçi semti, özgün dokusu nedeniyle;
"Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu" tarafından "SİT bölgesi" olarak koruma altına alınmıştır.

Turizm Bakanlığı'na "Antalya- Kaleiçi Kompleksi" restorasyon çalışmasından dolayı, 28 Nisan 1984’de FİJET (Uluslararası Turizm Yazarları Birliği) tarafından Altın Elma Turizm Oskarı ödülü verilmiştir.

Antalya’da kaldığım sürece gezdiğim yerleri eğer arzu ederseniz benimle gezebileceksiniz.
Nasıl mı? Ben resimleyip yazacağım. Değerlendirmek sizin elinizde…


Nazan Şara Şatana

nazanss.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder