24 Mart 2018 Cumartesi








Cellât ocağı

Osmanlı’nın Azrailleri, cellatları
Osmanlı Sarayın Korkunç Yüzlü Dilsiz Cellâtları
Cellât ocağı kurulduğunu biliyormuydunuz?
Osmanlı Devleti’nin resmî cellât teşkîlâtı varmış.


nazanss.blogspot.com


Evet, on altıncı yüzyılda bostancı ocağına bağlı olarak kurulmuş.
Yazılanlara göre ilk beş cellât varmış bu kuruluşta sonra yetmişe kadar yükselmiş. Ben cellât kelimesinden ürkerim, korkarım. Filmlerde izleriz cellâtları, insafsız mıdırlar, duygularımı yoktur? Yoksa bu benim vazifem düşüncesi içinde me can alırlar?
Cellât Arapçada kamçı ile vuran, eziyet eden anlamına geliyormuş. Cellâtlar Osmanlı’da Hırvat dönmelerinden ya da çingenelerden seçilirlermiş. Onların hakkında oldukça enteresan bilgiler var.
15 YY’dan itibaren kullanılmaya başlanmışlar, 16 YY’da padişahın özel koruması olmuşlar, dilsiz ve sağırlardan seçilirlermiş, Padişahın en ufak bir işaretinin ne anlama geldiğini bilir anında hareket ederlermiş, özellikle sağır ve dilsiz olmaları seçilmelerini sağlarmış. Mahkûmun çığlıklarını duymaması için sağır ve dilsiz olanlardan seçilirlermiş. Celatçıbaşı liderleri olur ve bostancıbaşına bağlıymış. Önemli şahsiyetlerin infazını cellat başı yaparmış. Bu çok önemli özellikle devlet adamlarının idamlarında Bostancıbaşı da bulunurmuş.
Cellâtlarla ilgili geniş bilgi vermeden önce suçluları ve cezalanma şekillerinden söz etmek istiyorum. Hırsızlar genellikle hırsızlık yaptıkları semtte bazen de girdikleri evin önünde asılırlarmış. Katiller işkence ile öldürülürlermiş.


Nazan Şara Şatana





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder