25 Ekim 2017 Çarşamba



Kapadokya – Kappadokia



nazanss.blogspot.com


Taşlar – Kıyamet
2023



Gelir aklıma. Sizin gelir mi bilmem!
Pers dilinde Katpakuk…
Yani Güzel Atlar Ülkesi anlamına geliyormuş. Burada atlar yetiştirilirmiş. Güzel atlar! Beyaz atlar… Tam 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl süresince; Yağmur ve rüzgârlar tarafından aşındırmalarıyla ortaya çıkmışlar. İnsan yerleşimi, Paleotik döneme kadar uzanıyor. Burada Hititler yaşadığı zamanlardan çok sonra; Hristiyanlığın en önemli merkezi olmuş. Evler kayalara oyulmuş. Kiliseler bölgeyi put pereselerin zulmünden kaçan Hristiyanlar için sığınaklar haline getirmişler…

Yeraltı şehirleri kurulmuş. Saklanmak isteyenler yeraltı şehirlerinde saklanmışlar. Üstelik çok uzun zamanlar hiç dışarı çıkmadan burada yaşamışlar. Burada yaşayan insanlar kendilerini korumak için yeraltı şehirlerinde kusursuz bir savunma mekanizması oluşturmuş. Evler geçitlere bağlanan, taş sürgülerle kilitlenebilen, karanlık koridorları, bir labirenti (dolambaç) andıran galerileri, kilerleri kiliseleri, ahırları olabilen yeraltı şehirlerinin sırrı bu gün bile tam olarak çözülmemiştir.

Sihirli dünyadır Kapadokya…
Şehre yaklaşırken uzaktan gördükleriniz sizi şaşırtır. Ne gördüğünüzü ya da neye benzettiğinizi bilemezsiniz. Bu konuda eğer bilgi sahibi de değilseniz, tümden yanmışsınızdır. Kendinize sorarsınız; Burası neresi? Ben neredeyim.
Haklısınız. Siz sihirli bir dünyaya adım attınız. Hani, Alis Harikalar Diyarı vardı ya! Hepimiz ya kitabını okuduk, ya da birçok seferler çekilen filmlerini izledik. Harikalar diyarına Alis ile birlikte gittik. Burası da aynı öyle bir yer. Harikalar diyarı. Burada o kadar çok ayrıcalıklı özellikler vardır ki, şaşkınlığınız bir rakamıyla kalmaz, her gördüğünüzde rakamların sayısı artar.



Nazan Şara Şatana

nazanss.blogspot.com







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder