Çikolata
nazanss.blogspot.com
Çikolata’ya kim âşık değildir?
Kim çikolatayı sevmez!
Benim kızımda oğlumda ciddi bir
çikolata hastasıdırlar.
Yemek yemekten ziyade çikolata
yemeyi yeğlemişlerdir.
Ne garip!
Fatihcan’a küçükken çikolata
vermemiştim, Elif gibi olmasın alışmasın, tiryakisi olmasın demiştim.
Boşunaymış. Büyüdükten sonra çikolata sever ve yer oldu.
Demekki herkes çikolata sever.
Almanya’ya sık gittiğimden, turizmci
de olduğumdan Alman’ların hayatında çikolatının önemini bilirim.
Sadece Alman’ların değil tabi. Tüm
Avrupa’nun.
Ben Türkiye’den giden birinin yurt
dışına çikolata hediye götürdüğünü hiç görmedim. Avrupa’lılar bizlere gelirken
mutlaka çikolata getirirler. Bizlerden de Avrupa’nın hangi şehrine tatile ve ya
iş gezisine gidenler gelirken çikolata getirirler.
Çikolata önemli. Gençlerde sever
çikolatayı, yaşlılarda, çocuklarda. Her kesime hitap ediyor olması
tüketilmesinin de çok olmasına sebep oluyor…
Kız istemeye giderken çikolata ile
gideriz. İlk defa gittiğimiz bir eve, bir davete, önemli bir kutlamaya giderken
ya da misafir ağırlarken yine çikolata vardır ilk olarak düşündüğümüz…
Çikolatanın mutluluk hormonu
sargıladığını da biliriz ya, canımız sıkılmışsa da çikolata yeriz,
sevindiğimizde de…
Biz çikolatayı bulduğumuz her zaman
yeriz…
Çikolata nasıl bulunmuş, nelerden
yapılıyor onu araştıralım ve öğrenelim…
Çikolatanın tropik kakao ağacının
çekirdek denen tohumlarından yapıldığını biliyorum.
Tarihçesine gelince:
Milattan önce, büyük olasılıkla
Olmeclerden oluşan bir grup, Güney Amerika'da kakao ağacı yetiştirir.
Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir
meyve kopardığına tanık olur.
Mayalar zamanla bu çekirdekleri
nasıl kullanacaklarını öğrenirler.
M.S. 600 yılında, Mayalar çikolatalı
bir içecek yaparlar.
Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma
günde 50 fincan çikolata içiyordu.
Azteklerde ve Mayalarda çikolata
içmek önemli bir olay sayılırdı.
Mayalarda daha çok kraliyet ailesi
için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda
içebiliyordu.
Azteklerde ise yöneticiler,
rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği
tadabiliyordu.
İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve
Hernán Cortés’in, 16. yüzyılda Orta Amerika'ya yaptıkları gezide Aztek kralı
Moctezuma bu çikolatalı içeceği kâşiflere sunar.
Kâşifler bu içeceği vatanlarına
götürüp hazırlamasını öğretirler.
Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş
kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir.
Aztek dilinde "ekşi, acı
içki" anlamına gelen "xocoatl" adındaki bu içeceği Aztekler,
içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı.
İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli
olarak içmeye başladılar.
80 yıl sonra, İngiltere'de içecek
yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı. Böylece katı çikolata satan
"çikolata evleri" bütün Avrupa'ya yayıldı.
1700'lü yıllarda İngilizler bu
içeceklere süt katmaya başladılar.
Türkiye'nin ilk yerel üretim yapan
çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927'de Feriköy'de kuruldu.
Çikolata Yapımı:
Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir.
Kakao ağaçları dört yaşından sonra
meyve vermeye başlar.
Boyu 4–10 metre olan ağaç yılda iki
kez ürün verir.
Gövdeye ya da ana dallara yakın
yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır.
Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm
boyunda 20–40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur.
Etli, olgun meyvelerin içinden
çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır.
Daha sonra güneşte kurutulur ve
böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur.
Fabrikada temizlenen kakao
çekirdekleri kavrulur ve öğütülür.
Elde edilen macun görünümündeki sıvı
çikolata yapımında kullanılır.
Ayrıca preslenerek kakao ve kakao
yağı elde edilebilir.
Kavrulmuş kakao parçaları şekerle
karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir.
Bu hamur ince çikolata tabakalarına
dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır.
Sonra dikdörtgen olukları bulunan
bir makinenin içine koyulur.
Oluklar içindeki silindirlerle
çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir.
Sonunda sıvıya dönüşen çikolata
kalıplara dökülür ve soğutulur.
Katılaşan çikolatayı çıkarmak için
kalıp biraz ısıtılır.
Kakao Ağacı
Yetiştirilmesi...
Kakao ağacının kökeni tartışmalıdır. Bazılarına göre Amazonlar bazılarına göre ise Venezüella veya Orta Amerika'dır.
İyi bakılmış kakao ağacı ilk meyvesini beş yaşında verir. Bu süre bakıma göre 3 seneye kadar da indirilebilir. Meyve, bezelye benzeri bir kabuk içindedir.
Çikolata yiyelim, tatlı konuşalım…
Kakao ağacının kökeni tartışmalıdır. Bazılarına göre Amazonlar bazılarına göre ise Venezüella veya Orta Amerika'dır.
İyi bakılmış kakao ağacı ilk meyvesini beş yaşında verir. Bu süre bakıma göre 3 seneye kadar da indirilebilir. Meyve, bezelye benzeri bir kabuk içindedir.
Çikolata yiyelim, tatlı konuşalım…
Nazan Şara Şatana
nazanss.blogspot.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder